اهمیت و ضرورت پژوهش
مسئله از آنجا اهمیت پیدا می کند که در عصر حاضر یکی از اهداف مدیریت و سازمانها وحتی دولتها تسهیل سازی خرید و فروش سهام شرکتها میباشد(نوقابی،۱۳۹۲).
و از آنجا که بودجه بندی سرمایهای یکی از اساسیترین و مهمترین مسئولیتهای مدیریت شرکت است. یک عامل اصلی از سرمایه گذاری موفق، توانایی مدیریت در پیش بینی بازدهی پروژه ها است؛ به دلیل اینکه پیش بینی، یک نقش اصلی در روشهای ارزیابی سرمایه گذاری پروژه ها بازی می کند. (گودمن و همکاران،۲۰۱۳).
به اعتقاد کالپی و همکاران[۱۲](۱۹۹۲) پیشبینی، فرایند برآورد موقعیتهای ناشناخته است. یک پیش بینی یک پیشگویی در مورد رویدادهای آینده در اختیار می گذارد و می تواند تجارب گذشته را به پیش بینی حوادث آینده مبدل سازد.
بنابرین، تصمیمات سرمایه گذاری شرکتها به مدیرانی برای پیش بینی جریان نقدی مورد انتظار از سرمایه گذاریهای بالقوه نیاز دارد. اگرچه این پیش بینی و تخمین، یک جزء حیاتی از سرمایه گذاری موفق بوده و وابسته به ارزش شرکت میباشد، اما بیشترین این پیش بینیها داخلی بوده و در نتیجه به طور مستقیم قابل مشاهده توسط ذینفعان خارجی نیست. با این حال انتظار میرود که توانایی پیشبینی پروژه ها توسط مدیریت، که از نوع پیش بینیهای داخلی است در پیش بینیهای خارجی و داوطلبانه مدیریت، مانند پیش بینی سود ظاهر گردد(گودمن و همکاران،۲۰۱۳).
سود از جمله برترین شاخص های اندازه گیری فعالیتهای یک واحد اقتصادی است( ثقفی و آقایی،۱۳۷۳).
اما سهامداران فقط به سود دوره جاری توجه نمیکنند، بلکه آنها برای تعیین ارزش سهام به سودهای آتی نیز توجه دارند(پنمن،۲۰۰۳).
صورت سود و زیان به عنوان یکی از انواع اطلاعاتی است که در اختیار استفادهکنندگان قرار میگیرد تا بتوانند بر مبنای آن اقدام به تصمیم گیری آگاهانه بنمایند(پناهی و عموقین،۱۳۹۲).
اهمیتی که سود حسابداری برای استفاده کنندگان از اطلاعات مالی دارد، باعث شده است که مدیریت واحد تجاری توجه خاصی به مبلغ، نحوه تهیه و ارائه آن نماید(مجتهدزاده و عاملی،۱۳۸۸).
پیشبینی سود هر سهم یکسری اطلاعات در مورد سود مورد انتظار برای بنگاه اقتصادی فراهم می کند و در تصمیمگیریهای اقتصادی از اهمیت ویژهای برخوردار است. پیشبینی سود توسط تحلیلگران، مدیران و یا با بهره گرفتن از مدلهای سری زمانی انجام می شود. سودمندی هر یک از این منابع به میزان انحراف پیشبینی سود آن ها بستگی دارد. سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در شرکتها و خرید و قیمتگذاری سهام از پیشبینیها استفاده میکنند و دقت این پیشبینیها برای سرمایهگذاران، مدیران و اعتباردهندگان عاملی کلیدی و مهم میباشد(معتمدی و همکاران،۱۳۹۱).
بسیاری از سرمایه گذاران پیشبینی سود آتی را به عنوان عامل تعیین کننده در پیش بینی توزیع سود سهام آینده به کار میبرند و بدیهی است که سود سهام مورد انتظار به نوبه خود نقش تعیین کننده در قیمت گذاری ارزش جاری سهام یا کل واحد تجاری دارد. از آنجا که پیش بینی سود برای سرمایه گذاران و تحلیلگران مالی از اهمیتی بالا برخوردار است، هیات استانداردهای حسابداری مالی[۱۳] در بیانیه شماره(۱) خود چین بیان میدارد:
سرمایه گذاران و اعتباردهندگان به ارزیابی دورنمای خالص جریان نقدی واحد تجاری علاقهمندند و به طور عمده سود به دست آمده را جهت پیش بینی سودهای آن و همچنین بررسی سودآوری مورد استفاده قرار می دهند. پیش بینی درست سود می تواند به سرمایه گذاران و اعتباردهندگان جهت دستیابی به موارد زیر کمک کند:
۱- کمک به ارزیابی قدرت سودآوری واحد تجاری؛
۲- پیشبینی سودهای آتی؛
۳- برآورد ریسک سرمایه گذاری در واحد تجاری و
۴- برآورد ریسک وام دهی به واحد تجاری.
معمولا سرمایه گذاران به دنبال سهام شرکتهایی هستند که از توان سودآوری بالایی برخوردارند و حاضرند سهام این شرکتها را به قیمت بالاتر خریداری نمایند.(بولود،۱۳۸۶) ودقت در پیشبینی سود هر سهم منتشر شده باعث ایجاد حاشیه اطمینان در میان فعالان بازار سرمایه می شود(زیبا خواجه محمود،۱۳۹۰).
و از آنجا که نسبت بازده دارایی ها یکی از معیارهای حسابداری است که میزان کارایی مدیریت را در به کار گرفتن منابع موجود جهت تحصیل سود نشان میدهد(رمضانی،۱۳۸۷). دیگر آنکه بازده کل سهام در بورس اوراق بهادار، همواره مورد توجه تصمیم گیرندگان اقتصادی و مالی است. این شاخص نشان دهنده بازدهی کل بازار سهام است و کارشناسان مالی و اقتصادی جامعه توجه زیادی به این شاخص دارند(پاکدامن و همکاران،۱۳۹۰).دیگرانکه نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار هر سهم طرز تفکر سرمایه گذاران نسبت به عملکرد گذشته و دورنمای آتی شرکت را بیان می کند. و از آنجا که در نتیجه شناسایی اطلاعات مالی انتشار یافته -همانند سود هر سهم- و بررسی رابطه آن با بازدهی غیرعادی از اهمیت فراوانی برخوردار است(کوشا، ۱۳۸۹). واز آنجا که بـازده غیر عادی سهام از جمله معیارهایی است که به منظور سنجش محتوای اطلاعاتی سود پیش بینی شـده شـرکتهـا، قابـل استفاده بوده است(مشکی و ربانی،۱۳۹۰).
و همان طور که گفته شد به دلیل اینکه احتمال عوامل دیگری به غیر از دقت پیش بینی سود – همانند تئوری پرتفوی و مکانیسم عرضه و تقاضا در بازار – موثر بر بر تصمیم گیری سرمایه گذاران ،وجود دارد. بنابرین بر آن شدیم که در این پژوهش تاثیرکیفیت پیش بینی سود شرکت سرمایهپذیر را بر روی تصمیمات شرکت سرمایه گذار مورد آزمون قرار دهیم.
قایل ذکر است که پژوهشهای قبلی بیشتر به بررسی تاثیر عوامل دیگر به دقت پیش بینی سود پرداختند و رابطه آنها را بررسی نمودند و کمتر پژوهشی وجود دارد که تاثیر دقت پیش بینی را بر دیگر عوامل بررسی نماید.
اهداف پژوهش
هر تحقیقی برای دستیابی به اهداف خاصی صورت میگیرد، این هدف خود را در قالب مسئله تحقیق نمودار میسازد و از طریق
هدفاصلی
هدف کلی این پژوهش بررسی تاثیری است که کیفیت پیش بینی سود شرکت سرمایهپذیر می تواند روی تصمیم گیریهای سرمایه گذاری شرکت سرمایه گذار در بورس اوراق بهادار تهران داشته باشد.
اهداف فرعی
۱-تعیین رابطه بین دقت پیش بینی سود در شرکت سرمایهپذیر با افق نگهداری سهام اعم از کوتاه مدت و بلند مدت در شرکت سرمایه گذار است.
۲-تعیین رابطه بین دقت پیش بینی سود در شرکت سرمایهپذیر با تغییرات حجم سرمایه گذاری در آن شرکت در دفاتر شرکت سرمایه گذار است.
۳-تعیین رابطه بین دقت پیش بینی سود در شرکت سرمایهپذیر با بازده سهام آن شرکت در کل آزمون سود میباشد.
۴-تعیین رابطه بین دقت پیش بینی سود در شرکت سرمایهپذیر با بازده عملیاتی آن شرکت میباشد.
۵-تعیین رابطه بین دقت پیش بینی سود در شرکت سرمایهپذیر با تغییرات نسبت ارزش دفتری هر سهم به ارزش بازاری آن طی سال می باشد.
۶-تعیین رابطه بین دقت پیش بینی سود در شرکت سرمایهپذیر با بازده غیرعادی سهام آن شرکت میباشد.