۸/۵۹
۵/۵۹
۷/۵۲
۶/۴۵
۷/۴۲
۱/۴۳
۸/۴۳
۶/۴۱
۵/۳۴
۵/۳۳
پالایشگاهها
۷/۱۲۲۰
۹/۱۱۱۷
۶/۱۰۳۳
۴/۹۸۰
۹۰۸
۷/۸۷۶
۱/۸۲۸
۳/۷۷۹
۵/۷۶۲
۴/۷۲۱
کل مصرف انرژی
ماخذ: ترازنامه انرژی(۱۳۸۴)
۲-۶-۲-۱)روند مصرف فرآورده های نفتی
مصرف فرآورده های عمده نفتی ( گاز مایع، بنزین، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره) طی سالهای ۱۳۵۶-۱۳۴۶ سالانه به طور متوسط ۰۸/۱۴ در صد رشد داشته است. این رشد بین سالهای ۱۳۶۷-۱۳۵۷ به دلیل شرایط انقلاب و جنگ به ۶۶/۴% کاهش یافت. در برنامه های اول و دوم توسعه، کاهش مصرف فرآورده های نفتی مورد نظر بوده است. چنین هدفی در برنامه اول محقق نشده است، در حالی که در برنامه دوم موفقیت در این خصوص خیلی زیاد بوده است. مصرف فرآورده های نفتی طی سال های ۱۳۸۴-۱۳۶۹ به طور متوسط دارای رشدی معادل ۵/۲ درصد بوده است. این امر به طور عمده به دلیل جایگزینی فرآورده های نفتی با گاز طبیعی، اعمال سیاستهای تغییر الگوی مصرف و هم چنین، صرفه جویی نسبی در فرآورده نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره است. البته، میزان مصرف گاز مایع به دلیل خودروهای سواری گاز سوز و بنزین موتور به دلیل افزایش عرضه خودروها و فن آوری نامناسب آنها روند فزاینده ای داشته است. در سال های اخیر بیشترین سهم مصرف فرآورده های نفتی به نفت گاز و بنزین و کمترین سهم به گاز مایع اختصاص داشته است ( ترازنامه انرژی ، ۱۳۸۴).
۲-۶-۲-۲)روند مصرف گاز طبیعی
ویژگی های خاص گاز طبیعی از ابعاد اقتصادی و زیست محیطی، این حامل انرژی را به عنوان یک عامل تولیدی مهم در بخش های تولیدی و نیز، یک حامل انرژی مطلوب در بخش های مصرف کننده نهایی معرفی نموده است. علاوه بر این، ایران دومین کشور دارنده ذخایر گاز طبیعی در سطح جهان است. مجموعه این شرایط باعث شده است که افزایش سهم مصرف گاز طبیعی در بعد انرژی مصرفی کشور و جایگزینی آن به جای فرآروده های نفتی به عنوان یکی از سیاستهای راهبردی حاکم بر بخش انرژی تعیین شود. مصرف گاز طبیعی در سال ۱۳۴۶ برابر با ۷% میلیون بشکه معادل نفت خام بوده که به ۴/۱۳% در سال ۱۳۷۴ رسیده است . مصرف گاز طبیعی طی سالهای ۱۳۸۴-۱۳۶۹ به طور متوسط از رشدی معادل با ۹/۱۲% برخوردار بوده است. در ایران بخشهای خانگی و تجاری، صنعت و بخش نیروگاهی به ترتیب، از عمده ترین مصرف کنندگان گاز طبیعی در کشور هستند. ( ترازنامه انرژی ،۱۳۸۴)
۲-۶-۲-۳)روند مصرف برق
در سال ۱۳۸۴ حدود ۷/۷۹ میلیون بشکه معادل نفت خام در کشور به مصرف رسیده است. مصرف برق در سال ۱۳۴۶ برابر با ۲/۲ میلیون بشکه معادل نفت خام بوده است که این رقم در سال های ۱۳۵۷ و ۱۳۷۵ به ترتیب ۱۰ و ۲/۴۳ میلیون بشکه بوده است. بخش های خانگی، عمومی، تجاری، صنعتی و کشاورزی عمده ترین مصرف کنندگان نهایی انرژی الکتریکی در کشور هستند. مصرف برق طی سالهای ۱۳۸۴-۱۳۶۹ به طور متوسط از رشدی معادل با ۶% برخوردار بوده است.در سال ۱۳۸۱ ، بخش خانگی با سهمی بالغ بر ۷/۳۳ درصد و بخش صنعت با سهمی بالغ بر ۹/۳۱ در صد از کل مصرف نهایی برق، بیشترین مصرف انرژی الکتریکی را در بین بخش های مختلف به خود اختصاص داده اند ( ترازنامه انرژی ،۱۳۸۴).
۲-۶-۲-۴)روند مصرف سوختهای جامد
سوختهای جامد شامل زغال سنگ و سوختهای غیر تجاری است. سوختهای غیر تجاری شامل فراورده های جنگلی فضولات دامی است. روستاییان و دامداران حواشی جنگل و جنگل نشینان از عمده ترین مصرف کنندگان سوختهای غیر تجاری هستند. در مورد مصرف سوختهای غیر تجاری در سطح کل کشور آمار دقیقی در دست نیست. کل مصرف سوختهای جامد (صرف نظر از سوختهای غیر تجاری) در سال ۱۳۴۶ برابر با ۵/۵ میلیون بشکه معادل نفت خام بوده که این رقم در سال های ۱۳۷۵ و ۱۳۸۴ به تربیت برابر با ۹/۷ و ۷/۸ میلیون بشکه است. طی سال های ۱۳۸۴-۱۳۶۹ مصرف سوختهای جامد (زغال سنگ) سالانه به طور متوسط ۶/۱ در صد رشد داشته است (ترازنامه انرژی،۱۳۸۴).