اطلاعات جدید و سرعت تعدیل قیمتهای سهام
از سال 1965 در حوزه امور مالی، فرضیه ای در مورد کارا بودن بازار سرمایه مطرح شده است. علت انجام این تحقیقات آزمودن این نظریه بود که آیا بازار سهام در کسب و پردازش اطلاعات ورودی به طور معقول عمل میکند یا خیر؟ و آیا اطلاعات بدون درنگ و گرایش خاصی در قیمت اوراق بهادار منعکس میشود یا خیر؟
منطقاً سرمایه گذاران برای حداکثر رساندن مطلوبیت مورد نظر خود، از کل اطلاعاتی که به تعیین ارزش و قیمت گذاری اوراق بهادار مربوط میشود استفاده میکنند. البته در تعیین قیمت اوراق بهادار، باید هزینه پردازش اطلاعات و نیز هزینه انجام معاملات را در نظر داشت. در سال 1970 برای نخستین بار بود که فاما به صورت رسمی مفهوم کارایی بازار اوراق بهادار را مطرح نمود. وجود اطلاعات کافی در بازار و انعکاس به موقع و سریع اطلاعات بر روی قیمت اوراق بهادار، ارتباط تنگاتنگی با کارایی بازار دارد. در بازار کارا، اطلاعاتی که در بازار منتشر میشود. به سرعت بر روی قیمتها تأثیر میگذارد. در چنین بازاری، قیمت اوراق بهادار به ارزش ذاتی، آن نزدیک میگردد؛ به عبارت دیگر، ویژگی سهام بازار کارا این است که قیمت تعیین شده در بازار، شاخص مناسبی از ارزش واقعی اوراق بهادار میباشد. از نظر فاما، بازار کارا به بازاری اطلاق میشود که در آن قیمت اوراق بهادار (مانند سهام عادی) منعکس کننده تمام اطلاعات موجود در بازار باشد. شاید بتوان از دیدگاه فرضیه بازار کارا، دلیل وجودی حسابداری را عدم تقارن اطلاعاتی بیان نمود که در آن یکی از طرفین مبادله، اطلاعات بیشتری را نسبت به طرف مقابل در اختیار دارد. بازار کارا باید در برابر اطلاعات جدید حساس بوده و نسبت به آن اطلاعات از خود واکنش نشان دهد. فاما برای کارایی بازار ویژگیهایی به شرح ذیل عنوان نمود (داودآبادی فراهانی و جلیلی، 1389، 28):
- شرایط رقابتی در بازار حکم فرما باشد.
- اطلاعات باید به سرعت و با حداقل هزینه در دست تمامی افراد قرار گیرد.
- اطمینان از وجود قیمتی عادلانه برای اوراق مورد مبادله.
- کم هزینه بودن معامله در بازار، تا حدی که به وضعیت بدون هزینه نزدیک باشد.
- عدم توانایی معامله گران در تحت نفوذ قرار دادن بازار.
- در این بازار هر کس میتواند به نرخهای رایج بازار مالی قرض بدهد و بگیرد.
- قیمت بازار طوری تعیین میشود که منعکس کنندهی تمامی اطلاعات خوب و بد میباشد.
- در بازار کارا، تعدیل قیمتها با سرعت انجام میشود.
- شرط لازم برای کارایی وجود رقابت است.
- بازار کارا در هر مقطعی از زمان، عده ای در آن خریدار و عده ای در آن فروشنده میباشد.
بازار کارای سرمایه، بازار پیچیدهای است که ابزارهای پیچیده مالی در آن وجود دارد، همانگونه که مشاهده میشود یکی از ویژگیهای بازار کارا این است که در آن تعدیل قیمتها به سرعت انجام شود و رفتار بازار تابع گام تصادفی میباشد. آنچه که مسلم است مرکز ثقل آزمونهای تجربی، سرعت تطابق قیمت با اطلاعات جدید است.
برای نخستین بار هری رابرتز بیان نمود که یک رشته اعداد را به طور تصادفی استخراج نموده و نمودار آن را ترسیم کرده است که شبیه نمودار یک رشته از قیمتهای سهام میباشد. وی اشاره کرد که اگر تغییرات قیمت سهام را هم محاسبه و این تغییرات بر روی نموداری رسم کنیم، دو نمودار بسیار شبیه به هم خواهد بود. وی درخواست نمود تحقیقات بیشتری صورت پذیرد تا نتیجه گیری او در مورد تصادفی بودن تغییر قیمت سهام مورد بازبینی قرار گیرد. در سال 1959 فیزیکدانی به نام ازبورن که در این سال به بازار سهام علاقهمند شده بود تحقیق دیگری را انجام داد. وی اعدادی از قیمتهای سهام را مورد بررسی قرار داد و دریافت که تغییرات قیمتها از یکدیگر مستقل میباشند. هر چند دیدگاه ازبورن با رابرتز فرق میکرد اما نتایجشان مشابه بود. (همان منبع، 28).