فصل پنجم به بیان نتایج و ارائه پیشنهادات محقق اختصاص یافته ،سپس این نتایج مورد تجزیه و تحلیل واقع شده اند و در پایان ضمن بررسی محدودیت های تحقیق پیشنهادات جهت انجام تحقیقات آتی بیان شده است.
بخش آخر نیز به معرفی منابع و مآخذ تحقیق و ارائه چکیده ای از پژوهش به زبان انگلیسی اختصاص یافته است.
-
- خلاصه و جمع بندی :
در این فصل سعی شد تا ضمن بررسی کلیات پژوهش ، تعریف مسئله بیان گردد. همچنین ضرورت و اهمیت تحقیق بیان گردیده و سپس اهداف پژوهش ذکر گردیده و پس از آن سوالات پژوهشی ارائه شده است .در ادامه ضمن بیان قلمرو تحقیق ،روش تحقیق تشریح شده است و درآخرواژه های تخصصی تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است.
فصل دوم
مرور ادبیات
تحقیق و پیشینه
۲-۱- مقدمه
امروزه تکنولوژی با زندگی بشر چنان آمیخته است که به آسانی حضور آن را حس نمیکنیم. تکنولوژی همه جا حضور دارد تا آنجا که نقش مهم آن را در نظر نمیگیریم. طی سالها دانشجویان و استادان و پژوهشگران سراسر جهان تلاش کردند تا قوانین مناسبی برای به کارگیری تکنولوژی فراهم آورند و کسب و کار جهانی را بهبود بخشند. از سوی دیگر، تکنولوژی به مؤثرترین عامل رقابت در دنیای امروز و مدیریت آن به یکی از دغدغههای مهم کسب و کار جهانی تبدیل شده است. بنابرین در این فصل سعی میشود ضمن آشنایی با سرمایه ریسکپذیر، ارتباط آن با تکنولوژی و همچنین سازمانهای ارائهدهنده این نوع سرمایه مشخص شوند.
۲-۲- سرمایه گذاری ریسک پذیر
سرمایه ریسکپذیر، سرمایهای است که به همراه کمکهای مدیریتی در اختیار شرکتهای نوپا و کوچک که به سرعت در حال رشد و دارای آیندهای اقتصادی هستند، قرار میگیرد که این سرمایه از جمله منابع مهم تأمین مالی شرکتهای کوچک و نوپا محسوب میشود. شرکتهای پیشتاز در سرمایهگذاری خطرپذیر، بیشتر شرکتها یا تعاونیهایی هستند که منابع مالی آن ها بیشتر توسط صندوقهای بازنشستگی، بنیادها، سرمایه گذاران خارجی و یا خود بنیادگذاران تأمین میشود.(باقری و محبوب،۱۳۸۵)
از آنجا که نتیجه فعالیتهای مبتکرانه و نوآورانه قدری نامطمئن است بانکها اغلب تمایل کمتری برای سرمایهگذاری در اینگونه طرحها نشان میدهند. از این جهت کارآفرینانی که سرمایه کافی را برای اجرای طرح خود ندارد و به موفقیت آن طرح امیدوار و اطمینان نسبی دارد به سراغ بازار سرمایه ریسکپذیر میروند. سرمایهگذاران ریسکپذیر معمولاً دارای ویژگیهای ذیل هستند:
-
- منابع مالی شرکتهای نوین و کوچک و به سرعت در حال رشد را تامین میکنند.
-
- در مالکیت این شرکتها سهیم میشوند.
-
- در توسعه محصولات و خدمات نوین مشارکت میکنند.
-
- با مشارکت فعالانه خود برای شرکت مورد نظر ارزش آفرینی میکنند.
-
- با انتظار کسب سود فراوان ریسک بیشتری را میپذیرند.
- جهتگیری بلندمدت دارند.
بنابرین مشارکت شرکتهای سرمایهگذاری ریسکپذیر تنها به تأمین مالی محدود نمیشود، بلکه شامل ارائه حمایتها و مشاورههای مداوم نیز میباشد. همچنین این شرکتها نقشهای عملی و اجرایی دارند و از آنجا که مانند سایر مالکان شرکت در ریسک شرکت شریکند، هماهنگی نزدیکی با اهداف آنان دارند. سرمایهگذاران خطرپذیر هنگام بررسی شرکتهای پیشنهادی برای سرمایهگذاری شایستگیهای فنی و تجاری آنان را بررسی میکنند. اینگونه سرمایهگذاران با ایجاد نوعی سبد سرمایه و سرمایهگذاری همزمان در چند شرکت نوپا ریسک خود را کاهش میدهند. دهها سال است که سرمایهگذاران ریسکپذیر با حمایت از شرکتهای کوچک نقش بسیار مهمی در توسعه و پیشرفت اقتصادی و بخصوص در کارآفرینی داشته است. شرکتهایی مانند اپل، مایکروسافت، اینتل، جنتک از معروفترین شرکتهایی هستند که در مسیر ابتدایی خود از سرمایه های خطرپذیر استفاده نمودهاند. میزان سرمایهگذاری از ۱۹۹۵ تا سال ۲۰۰۰ تقریباً دو برابر شده است. تحقیقات نشان داده که در اقتصاد نوین وجوه سرمایهگذاری ریسکپذیر برای رشد و ایجاد اشتغال ضروری است.
شرکتهای سرمایهگذاری ریسکپذیر بیشتر در شرکتهایی سرمایهگذاری میکنند که طی ۵ تا ۷ سال پس از آن ظرفیت سودآوری بالایی داشته باشند. با وجود اینکه اکثر سرمایهگذاریها در شرکتهای نوپا صورت میگیرد اما گاهی اوقات بر روی گسترش فعالیتهای شرکتهای دیگر سرمایهگذاری میکنند اما در اکثر موارد سرمایهگذاریهای ریسکپذیر در بخش صنعتهای بسیار پیشرفته صورت میگیرد.
در مجموع میتوان بیان نمود که سرمایه ریسک پذیر، سرمایهای است که در مراحل ابتدایی رشد و گسترش شرکتها به کار گرفته میشود که این مفهوم با خرید شرکتها از طریق استقراض یا تغییر فعالیت شرکتهایی که در خرچه فعالیت خود با مشکلات مالی روبرو هستند متفاوت است.
پس از اتمام دوره سرمایهگذاری ریسکپذیر، برای خروج از این فرایند روشهای متنوعی وجود دارد که این روشها به وضعیت شرکت انتخاب میگردد. به عنوان مثال چنانچه شرکت از سودآوری بالایی برخوردار باشد نحوه خروج بیشتر از طریق ارائه سهام در بورس صورت میگیرد. سایر موارد نحوه خروج نیز در جدول ذیل ارائه شده است.
جدول شماره ۲-۱ (مراحل سرمایه گذاری ریسک پذیر)
ردیف
نحوه خروج
ملاحظات
۱
عرضه ابتدایی سهام به همگان
ویژه شرکت جوان، پویا و سودآور
۲
فروش به شرکت های بزرگتر
وابستگی تولید یا بازاریابی شرکت اصلی به شرکت سرمایهپذیر
۳
باز خرید از سوی کار افرین
در شرکت هایی که نقدینگی بالایی دارند
۴
مزایده
فروش به بالاترین پیشنهاد
۲-۳- انواع سرمایهگذاری ریسکپذیر
از آنجا که فعالت تمامی صندوقهای سرمایهگذاری ریسکپذیر مشابه یکدیگرنمیباشد لذا این بخش در نظر دارد تا برخی از تفاوتهای موجود در برخی از صندوقها را بیان نماید.
۱- سرمایه گذاری ریسک پذیر تخصصی یاغیر تخصصی
برخی صندوقها بر روی صنایع خاصی به صورت سرمایهگذاری ریسکپذیر وارد میشوند (مانند نرم افزار یا فلزات و…). این در حالی است که برخی از آنان تنها در بخشی خاصی یعنی فقط در یک تکنولوژی سرمایهگذاری میکنند. انتخاب فعالیت سرمایهگذاری به توانمندیهای کارکنان و مدیران این صندوقها بستگی دارد.
۲- سرمایهگذاری متمرکز یا غیرمتمرکز
فعالیت صندوقها از نظر جغرافیایی نیز متفاوت است زیرا برخی از این صندوق ها تنها در یک بخش خاص یا در یک شهر یا کشور خاص فعالیت میکنند اما برخی دیگر از شرکت های سرمایه گذاری فارغ از هر گونه محدودیت جغرافیایی عمل میکنند که البته انتخاب متمرکز یا غیر متمرکز بودن به تواناییهای کارکنان صندوق و به شرایط خاص نیز بستگی دارد.
۳- سرمایه ریسک پذیر رسمی :