از میزان نقدشوندگی سرمایهگذاری خود قبلاً آگاهی کسب کنید.
از نحوهی سرمایهگذاری (پرداخت پول) و نحوهی دریافت عایدی و منافع آن آگاه باشید.
از راهنمایی مشاوران، آگاهان و خبرگان مرتبط غفلت نکنید(فنائی و گلستانی،۱۳۹۲).
۲-۵) بخش چهارم : پیشینه تحقیق
۲-۵-۱) پیشینه تحقیقات داخلی
خنیفر و همکاران در سال ۱۳۸۸ تحقیقی با عنوان بررسی رابطه بین مؤلفه های اعتماد و تعهد سازمانی کارکنان انجام دادند.این تحقیق پیرامون بر رسی رابطه اعتماد و تعهد سازمانی کارکنان صورت گرفته است . جامعه آماری در این تحقیق کارکنان سازمان های آموزش و پرورش و جهاد کشاورزی استان قم می باشدو نمونه آماری متشکل از ۳۵ کارمند از سازمان جهاد کشاورزی استان قم و ۵۴ کارمند از سازمانآموزش و پرورش استان قم می باشد. جهت بررسی تعهد سازمانی از مدل آلن و میر و برای بررسی اعتماد از مدلی که نتیجه تحقیق صورت گرفته با عنوان “شناسایی عوامل مؤثر بر اعتماد سازی بین کارکنان و مدیران و بررسی وضعیت موجود سازمان های اجرایی کشور می باشد، استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شده است . با توجه به نتایج حاصل از فرضیه اصلی تحقیق مشخص شده که در هر دو سازمان میان اعتماد و تعهد سازمانی کارکنان رابطه معنا داری وجود ندارد . به علاوه نتایج حاصل از فر ضیات فرعی تحقیق نشان دهنده این بود که در سازمان آموزش و پرورش میان ابعاد توجه و تعهد عاطفی، میان توجه و تعهد تکلیفی، رابطه معناداری مشاهده شده است.
ملکیان و زارع بهنمیری در سال ۱۳۸۹ در مقاله ای به تبیین عملکرد مالی و بهره وری شرکت های داروسازی با رویکرد فازی پرداخته اند. جهت بررسی عملکرد صورت های مالی شرکت ها و به منظور سنجش سرمایه فکری ابزار پرسشنامه با ضریب پایایی ۹۶ درصد مورد استفاده قرار گرفته است.نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای مستقل سرمایه انسلنی و ارتباطی بر عملکرد شرکت اثر مثبت داشته اند در حالیکه متغیر مستقل سرمایه ساختاری بر عملکرد شرکت ها تاثیر معناداری نداشته است.
عباسی و گلدی صدقی در سال ۱۳۸۹ در مقاله ای به بررسی تاثیر کارایی بر بهره وری عملکرد مالی شرکت ها در بورس تهران پرداخته اند.در این پژوهش تاثیر شاخص های سرمایه فکری بر عملکرد مالی برای ۹۹ شرکت طی سالهای ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۲ به روش رگرسیون پنل دیتا بررسی شده اند.نتایج نشان داد که شرکت هایی که سرمایه فکری بالاتری دارند علکرد مالی بهتری دارند، میانگین ضریب سرمایه فکری در بین ۷ صنعت تفاوت معناداری داشت.
سینایی و همکاران در سال ۱۳۹۰ در مقاله ای به بررسی بهره وری و عملکرد شرکت پرداختند. این تحقیق به بررسی ارتباط بین سرمایه نواوری و سرمایه مشتری با عملکرد مالی در شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس و روابط تعاملی آن دو با عملکرد مالی شرکت ها با توجه به تکنولوزی شرکت می پردازد. نتایج نشان داد که هر دو متغیر سرمایه نواوری و مشتری رابطه مثبت و معنی داری با عملکرد مالی دارند.
رحیمیان و همکاران در سال ۱۳۹۱ در مقاله ای به بررسی بهره وری و عملکرد مالی شرکتهای صنایع خودرو و ساخت قطعات پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته اند. در این مقاله برای سنجش سرمایه فکری از مدل پالیک استفاده شده است.دوره زمانی مورد مطالعه سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ و نمونه انتخابی شامل ۲۴ شرکت می باشد. نتایج تحقیق نشان داد که در میان عناصر تشکیل دهنده سرمایه فکری، کارایی سرمایه ساختاری و کارایی سرمایه بکارگرفته شده دارای بیشترین تاثیر بر عملکرد مالی شرکت های نمونه می باشند و میان سرمایه انسانی و عملکرد مالی شرکت های نمونه ارتباط معناداری وجود ندارد.
تحقیقی در سال ۱۳۹۰ توسط غلامرضا اسلامی بیدگلی اشرف طهرانی تحت عنوان بررسی رابطه اعتماد بیش از حد سرمایه گذاران انفرادی و حجم مبادلات آنها در بورس اوراق بهادار تهران انجام گرفت. تحقیق حاضر، به منظور آزمون تئوری فوق در بورس و اوراق بهادار تهران در سال ۱۳۸۵ طراحی شده است. در این مطالعه، درجه اعتماد بیش از حد سرمایه گذاران با معیارهای تخمین نادرست دقت اطلاعات، اثر بهتر از متوسط و توهم کنترل سنجیده شده و حجم مبادلات نیز به دو معیار میزان سرمایه گذاری و تعداد مبادلات شکسته شده است. در فرضیات اهم تحقیق، رابطه کل حجم مبادلات با سه معیار اعتماد بیش از حد، مورد آزمون قرار گرفت و هر سه فرضیه کلی در سطح اطمینان ۹۵ درصد تایید شد. در فرضیات اخص گروه A رابطه معناداری بین میزان سرمایه گذاری و متغیرهای اعتماد بیش از حد بررسی و این نتیجه حاصل شد که بین میزان سرمایه گذاری و معیارهای اثر بهتر از متوسط و توهم کنترل رابطه معناداری وجود ندارد. در فرضیات اخص گروه B رابطه معناداری بین تعداد مبادلات و متغیرهای اعتماد بیش از حد بررسی شد که در سطح اطمینان ۹۹ درصد، تمامی فرضیات اخص گروه B تایید شد.در این تحقیق، معناداری رابطه رگرسیونی بین حجم مبادلات با متغیرهای اعتماد بیش از حد نیز مورد آزمون قرار گرفته و تایید شد. یافته ها بیانگر ارتباط ضعیف بین این متغیرها است. همچنین تاثیر سن، تحصیلات، و سابقه حضور در بورس برسطح متغیرهای اعتماد بیش از حد و حجم مبادلات، مورد تحقیق واقع شده است. بین حجم مبادلات و تخمین نادرست دقت اطلاعات رابطه معنی داری وجود دارد. بین حجم مبادلات و اثر بهتر از متوسط رابطه معنی داری وجود دارد. بین حجم مبادلات و توهم کنترل رابطه معنی داری وجود دارد
علیجانپور و همکاران در سال ۱۳۹۲ تحقیقی با عنوان رابطه میان تعهد سازمانی و اعتماد سازمانی کارکنان انجام دادند.هدف اصلی پژوهش، بررسی رابطه اعتماد سازمانی با تعهد سازمانی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران است. از میان ۱۰۱ کارمند، ۸۴ نفر بر اساس جدول مورگان به صورت تصادفی انتخاب شدند. دادههای پژوهش از طریق دو پرسشنامه های اعتماد سازمانی شاکلی- زالاباک، الیس و وینوگراد (۲۰۰۰) و تعهد سازمانی آلن و مییر (۱۹۹۰) جمع آوری شد که پس از تحلیل ضریب پایایی پرسشنامهها، میزان ضریب پایایی آلفای کرونباخ برای پرسشنامه اعتماد سازمانی ۰/۹۲ و پرسشنامه تعهد سازمانی ۰/۸۲ گزارش گردید. تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که اعتماد سازمانی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران با تعهد سازمانی و مولفههای تعهد عاطفی و تعهد تکلیفی آن رابطه مثبت و معنادار دارد و با مولفه تعهد مستمر تعهد سازمانی رابطه مثبت و معنادار ندارد. بر اساس یافتهها پیشنهاد میکنند که مدیران اداره کل ورزش و جوانان باید اعتماد را در بین کارکنان به وجود آورند تا شاید موجب افزایش تعهد سازمانی آن ها شوند.
۲-۵-۲) پیشینه تحقیقات خارجی
دنیس دیتریخ، ورنر گوث، و بوریس مک ژوسکی(۲۰۰۱) در مقاله ای اعتماد را در تصمیم های سرمایه گذاری آزمون کردند. به همین جهت به شرکت کنندگان در آزمون این امکان را دادند تا انتخاب های سرمایه گذاری خود را تغییر دهند ۱۴۹ نفر در آزمون شرکت کردند. یکی از آزمونها برای یک دارایی ریسکی، و دیگری برای دو دارایی ریسکی طراحی شده بود. نتایج این بررسی به صورت زیر است:
اعتماد بیش از حد با پیچیدگی کار افزایش می یابد. افرادی که فکر می کنند تحت تأثیر عوامل خارجی هستند، اعتماد بیش از حدکمتری دارند. اعتماد بیش از حد مردان از زنان شرکت کننده کمتر بود. اعتماد بیش از حد و سن رابطه منفی دارند.
کاسمیدو، پاسیوراس، دامپوس و زپویندیس عملکرد بانکهای اوکراین را طی سالهای ۱۹۹۸-۲۰۰۲ روش های آنالیز ممیزی و رگرسیون لجستیک برای بررسی عملکرد بانکهای کوچک و بزرگ استفاده کردند. معیارهای تحقیق شامل ۱۳ نسبت مالی است که براساس شاخص کیفیت دارایی، کفایت سرمایه، نقدینگی و سودآوری انتخاب می شوند(Kosmidou Zopounidis, Pasioutas,2006).
رودریز ماهالیک[۳۶] در سال ۲۰۰۷ در تحقیق خود به بررسی تاثیر اجزای اعتماد سرمایه گذاری بر عملکرد مالی در صنعت هتلداری در اسلوونی پرداخته اند. نتایج تحقیق نشان داد که اولا یک رابطه مثبت معناداری بین اجزای سرمایه فکری و عملکرد مالی در این صنعت وجود دارد، ثانیا ضریب تاثیر بالای سرمایه ارتباطی در مقایسه با سایر اجزای سرمایه فکری بر عملکرد مالی شرکتها می باشد.
اولسون و زوبی با بهره گرفتن از نسبتهای حسابداری بدنبال ارزیابی عملکرد بانکهای ربوی و اسلامی در حوزه شورای همکاری خلیج فارس ۱۷ بوده و بدین منظور ۲۶ نسبت مالی را به ۵ گروه سودآوری، کارایی، کیفیت دارایی، نقدینگی و ریسک تقسیم بندی نمودند و از این طریق ۱۴۱ بانک ربوی و ۹۶ بانک اسلامی را مورد بررسی قرار دادند( Olson,Zoubi,2008)
سکمه، بایراکداروغلو و کاهرامان با بهره گرفتن از تحلیل سلسله مراتبی و TOPSIS به ارزیابی عملکرد فازی صنعت بانکداری ترکیه می پردازند. در این تحقیق ارزیابی عملکرد کلان بانک ها در دو بخش مالی و غیرمالی مورد بررسی قرار می گیرد. شاخص کفایت سرمایه، کیفیت دارایی ها، سودآوری، نقدینگی، ساختار درآمد و هزینه و گروه سهام برای ارزیابی عملکرد مالی و شاخص قیمت گذاری، بازاریابی، بهره وری و ارائه خدمات برای ارزیابی عملکرد غیر مالی مورد بررسی قرار می گیرند .(Secme,Yalcin,2009)
سینگ[۳۷] و همکاران ( ۲۰۰۹ )، رابطه بین اعتماد بین فردی و سازمانی را بررسی کردند و دریافتند فراوانی تعاملات بین افراد، ثبات و صلاحیت، پیش بینی کنندههای مهم اعتماد بین فردی هستند و اعتماد بین فردی به طور مثبتی با رفتار سازمانی ارتباط دارد
لایبو[۳۸]و همکاران در سال ۲۰۱۱ در تحقیق خود به بررسی رابطه بین سرمایه فکری وعملکرد و بهره وری شرکت، تجزیه و تحلیل تجربی بر اساس روش پنل دتا پرداختند. بر اساس تحقیقات دانشمندان داخلی و خلرج از کشور، شرکت انتخاب شده در پژوهش، شرکت های در نظر گرفته شده در صنعت بانکداری و بیمه به عنوان نمونه پژوهش در دوره سا لهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹، با بهره گرفتن از روش ارزش افزوده ضریب فکری به عنوان سیستم ارزیابی می باشد. مقاله از سه مدل تحقیق تجربی بر اساس عملکرد اقتصادی، عملکرد مالی و عملکرد بازار سهام شده است. نتایج نشان می دهد که ارتباط معناداری بین سرمایه فکری و عملکرد مالی شرکت می باشد.
لینتاری و مورانگی[۳۹] در سال ۲۰۱۱ تحقیقی تحت عنوان بررسی رابطه آگاهی و اعتماد سرمایه گذاران با بهره وری شرکت ها انجام دادند. نتایج تحقیق بصورت زیر است:
بین آگاهی سرمایه گذاران و بهره وری شرکت ها رابطه معنا داری وجود دارد.
بین اعتماد سرمایه گذاران و بهره وری شرکت ها رابطه معنا داری وجود دارد.
مدل تحقیق نیز بصورت زیر است:
آگاهی
سواد مالی
یادگیری اجتماعی
اعتماد
اعتماد بین فردی
اعتماد بین موسسه ای
بهره وری شرکت ها
جمع آوری سرمایه شرکت ها
حجم معاملات شرکت ها
نقدینگی شرکت ها
شکل۳) مدل مفهومی تحقیق(LINTARI,2011)
احمد خان[۴۰] و همکاران در سال ۲۰۱۲ در تحقیق خود به بررسی تاثیر اعتماد بر عملکرد مالی بانک ها در پاکستان: تجدید ساختار سازمانی و تاثیر آن بر روحیه و عملکرد کارمندان پرداختند. چارچوب نظری این مطالعه داده های ثانویه متشکل از صورتهای مالی از بانک ها و بررسی متون است.صورتهای مالی از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۰، از مجموع پنج بانک پاکستان جمع آوری شده. فرضیه نشان می دهد که سرمایه های فکری اثر معنی داری بر عملکرد مالی دارد. نتایج نیز ثابت می کند که اعتماد مشتریان بانک تاثیر قابل توجهی بر عملکرد مالی دارد.
|