ولاکوئز
۲۰۰۶
داده ستانده
مصرف آب
ویژیگیهای مصرف آب
روابط بین بخشی آب و توازن محصول
محدودیتهای داده ستانده
اوکی و همکار
۲۰۰۴
داده ستانده
آب مجازی
میتوان با در نظر گرفتن مبادله آب مجازی، شاخص کم آبی مناسبتری را معرفی کرد.
هوکسترا و همکاران
۲۰۰۲
داده ستانده
برداشت واقعی آب
کل مصرف آب در داخل یک کشور به تنهایی معیار درستی از برداشت واقعی آب آن کشور از منابع آب جهانی نیست. در واقع، حجم آب مجازی وارداتی باید به کل مصرف آب داخلی افزوده شود.
۲-۱۵- نقدی بر مطالعات گذشته و نوآوری تحقیق حاضر
اهمیت مصرف آب در کشاورزی کارشناسان را بر این داشت، تا با ایجاد راهکارهای مناسب در جهت جلوگیری ار مصرف بیرویه این کالای با ارزش در بخش کشاورزی ارائه دهند. اکثر مطالعاتی که با بهره گرفتن از داده ستانده در این زمینه در جهان و ایران صورت گرفته است، به این صورت بوده است، که محققین به صورت زیر بخشی وارد جزئیات نشده اند.
اما در این پژوهش هدف این است، که مصرف آب در بخش کشاورزی را با بهره گرفتن از جدول داده ستانده ۱۳۸۹ به صورت زیر بخشی تجزیه و تحلیل کرده و به نتایج قابل درکی دست بیابیم.
۲-۱۶- جمعبندی و نتیجه گیری
مباحثی که در این فصل آورده شده است، به صورت اجمالی در زیر بیان می شود.
-
- استان کرمان در جنوب شرقی فلات مرکزی با مساحت ۱۸۲۳۴۹ کیلومتر مربع واقع شدهاست، که بیش از ۵/۱۱درصد از مساحت کشور را به خود اختصاص داده است. از شمال به استانهای خراسان جنوبی و یزد، از شرق به استان سیستان و بلوچستان، از غرب به استان فارس و از جنوب به استان هرمزگان محدود میشود.
- وضعیت منابع آب کرمان
میانگین بارندگی در استان کرمان حدود ۱۴۰ میلی متر است، که در مقایسه با میانگین بارندگی در کشور که حدود ۲۵۰ میلی متر میباشد،کمتر است. (محمودی و همکاران) البته میانگین بارندگی کشور نسبت به میانگین جهانی حدود یک سوم میباشد. همچنین مقدار بارندگی سالیانه در استان کرمان ۵/۲۴ میلیارد متر مکعب است، که از این میزان ۶/۵ میلیارد متر مکعب جذب سفره های زیر زمینی می شود. میزان برداشت آب از سفره های زیر زمینی از طریق ۲۴هزار حاقه چاه هزار و دویست رشته قنات با ۶۰۰ بند چشمه، سالیانه حدود ۷/۶ میلیارد متر مکعب آب میباشد، که این آمار نشان دهنده ۱/۱ میلیارد متر مکعب برداشت منفی آب در استان کرمان است.
- سوابق جداول داده ستانده منطقهای
تحلیلهای کمی در اقتصاد منطقهای در چارچوب تعادل عمومی ابتدا توسط لئونتیف (۱۹۵۳) برای یک منطقه و سپس توسط والترایزارد (۱۹۵۱) برای دو منطقه و در نهایت توسط پلانسکی (۱۹۹۵) برای چند منطقه انجام شده و این نشان دهنده گسترش دامنه کاربرد جداول داده ستانده در دهه ۱۹۵۰ بوده است .
والتر ایزارد در کتاب خود تحت عنوان (اقتصاد مکان و فضا) علل بررسی اقتصاد منطقهای و اقتصاد فضا را نادیده گرفتن این بخشی از مطالعات درتحلیلهای کلاسیک و نئوکلاسیک میداند.
تلاش وی برآن بود، تا نقصان تحلیلهای کلاسیک و نئوکلاسیک را با تمسک به جداول داده ستانده منطقهای جبران نمود. وی بنیان آن رشتهای در علوم گردید، که به عنوان علوم منطقهای در ایالات متحده شهرت یافت. واسلی لئونتیف اقتصاددان روسی الاصل آمریکا به نیز در سال ۱۹۵۳ به شرح الگویی برای گسترش منطقهای الگوی داده ستانده پرداخت. به هر حال تلاش های اولیه لئونتیف و ایزارد دیدگاه های مختلف منطقهای دهه ۱۹۶۰ زمینه را برای عمومیت بخشیدن دانش برنامه ریزی منطقهای فراهم نمود. تا اینکه امروزه جداول داده ستانده منطقهای در جنبه های مختلف سیاست گذاری منطقهای مورد استفاده قرارمیگیرد.
- پیشینه جدول داده ستانده در ایران
فکر تدوین جدول داده ستانده در ایران به زمانی بر میگردد، که مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه هاروارد قصد داشت، یک جدول داده ستانده برای اوایل سال ۱۳۳۳ برای ایران تهیه نماید. اما به دلیل عدم وجود اطلاعات آماری لازم در سطح ملی تا سالهای قبل از ۱۳۳۹ فکر مذکور عملی نشد. اولین کوشش جهت گردآوری و برآورد متغیرهای کلان اقتصادی در سال ۱۳۳۷ توسط گروه مشاوران دانشگاه هاروارد با همکاری متخصص ایرانی پایه گذاری و در مدت کوتاهی بعد از آن اوایل دهه مرکز تازه تاسیس شده دفتر آمار وزارت اقتصاد وقت توانست، اولین جدول داده ستانده را در سال ۱۳۴۴تکمیل نماید.
- کاربردهای جدول داده ستانده
۱-کاربرد جدول داده ستانده در برنامه ریزی کلان
۲-کاربرد جدول داده ستانده در برنامه ریزی بخشها
۳-کاربرد جدول داده ستانده در برنامه ریزی منطقهای
۴-کاربرد جدول داده ستانده در شناسایی بخشهای مهم و کلیدی اقتصاد